LinkedIn Youtube E-Mail
Dogodki

Festival kraškega pršuta (2017)

Naročnik: GIZ Mesne industrije Slovenije

Prvi Festival kraškega pršuta je potekal 10. junija na Pogačarjevem trgu v Ljubljani.

Številni obiskovalci so lahko okušali vrhunski kraški pršut, ki se ponaša z evropskim simbolom kakovosti - zaščiteno geografsko označbo. Festival so popestrili sežanski godci, pevci in plesalci Kulturnega društva Kraški šopek ter ansambel Happy Day. Izkušeni mojstri rezalci so obiskovalcem pokazali, kako narezan kraški pršut je najbolj okusen in kako prepoznamo pravi kraški pršut - zaščiteno geografsko označbo.

Pod izvedbo festivala se podpisuje ekipa SM Studia Marketing.

Prvi festival kraškega pršuta

Festival kraškega pršuta je del projekta Evropske sheme kakovosti – jamstvo za kakovost, ki je sofinanciran s strani Evropske unije, njegova poglavitna cilja pa sta promocija evropskih shem kakovosti ter promocija kraških mesnin s poudarkom na kraškem pršutu. Projekt poteka pod sloganom »Evropska kakovost. Kraški pršut. Ponosni, da je naš.« Nosilec projekta je GIZ Mesne industrije Slovenije.

Mojstrovina z zaščiteno geografsko označbo

Kraški pršut se ponaša z evropskim simbolom kakovosti – zaščiteno geografsko označbo.  Le-ta zajema kmetijske pridelke in živila, ki izvirajo iz določene regije, kraja ali države in jih odlikuje posebna kakovost, sloves ali druge posebnosti. Vsaj ena od faz proizvodnje mora potekati na geografskem območju, po katerem je kmetijski pridelek ali živilo poimenovano, surovine pa lahko izvirajo z drugega območja. Proizvajalci kraškega pršuta  so se odločili celo za strožje kriterije in predpisali, da surovina lahko izvira iz drugih geografskih območij, vendar pa morajo vse ostale proizvodne faze, vključno s pakiranjem, potekati znotraj označenega proizvodnega območja. Za kraški pršut je značilno, da mora vsaj eno leto zoreti na Krasu.