NOVICA

Zakorakaj k zdravju s slovenskimi policisti – začetek letošnje akcije Pravi moški

V soboto, 7. aprila se je z novinarsko konferenco in pohodom na Šmarno goro pričela letošnja komunikacijska akcija ozaveščanja širše javnosti o problematiki raka pri moških in preventivi pred njim Zakorakaj k zdravju. Izvaja jo Društvo onkoloških bolnikov Slovenije v sodelovanju z Onkološkim inštitutom Ljubljana, Ministrstvom za zdravje RS in Fakulteto za šport UL. Letos se akciji Pravi moški aktivno pridružujeta in jo podpirata Policija in Sindikat policistov Slovenije.
Skupni pohod na Šmarno goro pomeni skupni korak k zdravju. Policisti bodo v svojih vrstah ozaveščali o moških rakih in zdravem načinu življenja s pomembno komponento – rednim gibanjem in slovensko javnost spodbujali k hoji. 
Hoja je namreč naravno zdravilo brez stranskih učinkov.

Govorci na novinarski konferenci so Ana Žličar, predsednica Društva onkoloških bolnikov Slovenije, Adil Huselja, predstavnik Sindikata policistov Slovenije, Žiga Planinec, predstavnik Policije, doc. dr. Vedran Hadžić, dr. med., s Fakultete za šport ter dr. Rok Devjak, dr.med., z Onkološkega inštituta Ljubljana.                                    

Slovenski policisti v skrbi za zdravje

V Policiji in Sindikatu policistov Slovenije z aktivnostmi in ukrepi spodbujajo kolegice in kolege k pridobivanju kompetenc za uspešno premagovanje vsakodnevnih obveznosti ter za zmanjševanje in odpravljanje škodljivih posledic stresa pri opravljanju poklicnih nalog. To je tudi razlog, da sta obe organizaciji podprli delo in prizadevanja Društva onkoloških bolnikov Slovenije pri ozaveščanju širše javnosti o problematiki raka pri moških ter se aktivno vključili v njihove projektne aktivnosti.

»Poklic policista je zagotovo stresen, tako zaradi nevarnosti, ki so ji policisti nenehno izpostavljeni pri opravljanju svojega dela, kot tudi zaradi obremenilnih situacij, kot so tragični prizori hudih nesreč, čustvene situacije, prizadetost in ranljivosti ljudi, ki so vpeti v zanje neprijetne dogodke. Poleg stresa na zdravje policistov vplivajo tudi velika delovna obremenitev, nenehno izmensko delo, ki ruši naravni bioritem, pomanjkanje časa, ki botruje izpuščenim ali hitrim, nezdravim obrokom itd. Policisti se sicer nenehno usposabljajo za svoje delo, kar vključuje tudi psihofizične treninge, poleg tega pa si prizadevamo, da bi jih skozi različne delavnice naučili obvladovanja stresa, tehnik sproščanja itd. Z različnimi letnimi preizkusi, kot so npr. policijske igre in druga športna tekmovanja, pa jih spodbujamo k redni in še bolj intenzivni telesni aktivnost, tudi v prostem času. Ta je namreč izjemno pomembna, saj z njo nevtraliziramo negativne učinke našega, sicer lepega in plemenitega poklica. V Policiji je od dobrih 8000 zaposlenih nekaj več kot 6000 moških. Zato smo se odločili, da se v Policiji pridružimo projektu Zakorakaj k zdravju in tako podpremo prizadevanja za bolj zdrav življenjski slog. Današnjega pohoda na Šmarno goro, ki jo policisti zelo dobro poznamo, saj smo jo zaradi bližine akademije že zdavnaj ‘vzeli za svoj kondicijski poligon’, se zato udeležujemo tudi zaposleni v policiji in upamo, da bo takšna gesta spodbudila tudi druge, da zase in svoje zdravje storijo nekaj več,« je dejal Žiga Planinec iz Policije.

Podobno bodo za zdravje skrbeli v Sindikatu policistov Slovenije: »Zavedamo se, da uslužbenci policije zaradi narave in zahtevnosti dela, pa tudi prepričanja, da je treba najprej pomagati drugim in šele potem sebi, prepogostokrat pozabijo nase in na lastno zdravje. Zato si prizadevamo, da sporočila, opozorila in nasveti članov Društva onkoloških bolnikov Slovenije v okviru projekta Pravi moški skrbi zase preko internih publikacij in obveščanja dosežejo čim več uslužbencev Policije in Ministrstva za notranje zadeve. Želimo, da se zavedajo pomena in vpliva zdravja na kakovost življenja ter da lahko z zdravim in aktivnim načinom življenja občutno zmanjšajo tveganje, da bi zboleli za rakom,« je povedal Adil Huselja, vodja projektne skupine Sindikata policistov Slovenije.