NOVICA

SOF, okrogla miza z Jernejem Repovšem

Letošnji, že 20. Slovenski oglaševalski festival zapored je potekal v duhu iskanja pravega ravnovesja. Spremenjene ekonomske in socialne razmere, vedenje potrošnikov, spreminjajoče se vrednote in nova medijska (r)evolucija so le nekateri izmed trendov, ki so zabrisali domače in poznano. Tradicionalni osrednji dogodek slovenske tržno-komunikacijske stroke je odprl vprašanja o vrednosti blagovne znamke v razmerju do vrednosti celotnega podjetja, pomenu komunikacije, vrednosti dobre ideje in nenazadnje o razmerju med razumom in čustvi.

Eno izmed vodilnih vprašanj letošnjega SOF-a se je glasilo: Zakaj smo močnejši in uspešnejši kot partnerji in zakaj klasični odnos naročnik – podizvajalec ne prinaša več pravih rezultatov? S tem vprašanjem se je ukvarjala tudi okrogla miza na kateri so sodelovali dr. Gabi Čačinovič Vogrinčič iz Fakultete za socialno delo, dr. Urban Kordeš, kognitivni znanstvenik z Univerze v Ljubljani, Jernej Repovš, predsednik in regionalni kreativni direktor agencije Studio Marketing JWT in Enzo Smrekar, glavni poslovni direktor in član uprave Droge Kolinske Group.

Okrogla miza z naslovom »Nova razmerja: emancipacija naročnikov – povod za razkroj ali razcvet partnerstev« je izhajala iz spremenjene temeljne družbene institucije – družine v razvitih zahodnih družbah, z navezavo na spremenjene odnose med podjetji in oglaševalskimi agencijami. Gostje na sredini okrogli mizi so razpravljali o tem kaj se je zgodilo ob šibkosti in bankrotu podjetij, večji koncentraciji marketinških znanj in sposobnosti na strani podjetij, oz. naročnikov ter o tem česa si želijo naročniki in česa agencije.

Razvoj in spremembe odnosa med agencijo in naročniki je odlično ponazoril Jernej Repovš, predsednik in regionalni kreativni direktor agencije Studio Marketing JWT, ki je bila leta 1973 ustanovljena kot Studio za Marketing Delo in takratna največja oglaševalska agencija. Jernej Repovš je osvetlil razvoj in spremembe na strani oglaševalskih agencij skozi leta pa vse do danes, dogajanje ob izgubi jugoslovanskega trga, globalizaciji in spremembe, ki so jih doživele slovenske blagovne znamke Radenska, Paloma, Iskra, Elan, Mura in Slovenija moja dežela.

Dr. Gabi Čačinovič Vogrinčič, dr. Urban Kordeš, Jernej Repovš in Enzo Smrekar so okroglo mizo zaključili z razpravo o vlogi agencije in naročnika, o tem kaj lahko oba storita za nadaljnji in uspešen soobstoj ter predvsem katera je tista formula sodelovanja, ki nas bo pripeljala do močnih, tudi mednarodno uveljavljenih blagovnih znamk.

Jernej Repovš je okroglo mizo zaključil z oceno, da so odnosi med oglaševalci in agencijami najniže v njegovi marketinški karieri zaradi neznanja, nezaupanja , pomanjkanja samozavesti in strahu pred neuspehom na eni in drugi strani. Tehnološke in socialne spremembe od agrarne družbe do družbe znanja in idej se zdaj vrstijo tako hitro, da so radovednost, znanje, spremljanje sprememb in prepoznavanje priložnosti na strani oglaševalcev in agencij ključni pogoji za uspešno partnerstvo.