NOVICA

JWT trendi za leto 2012

Agencija Studio Marketing JWT Ljubljana je v mesecu januarju predstavila najbolj aktualne trende s področja gospodarstva, kulture, ekologije, tehnologije, prehrane, oglaševanja, vedenja potrošnikov in drugih področij, ki nas bodo zaznamovali v tem letu. O tem, kako bomo živeli, kakšne bodo naše družinske vrednote in kakšna tehnologija nas bo navduševala, so nam predavali predstavniki Studia Marketing JWT: Jernej Repovš, predsednik in regionalni kreativni direktor, Tina Bolcar, direktorica, Marija Skodlar, strateška načrtovalka in Vinci Vogue Anžlovar, kreativni direktor.

Raziskava, ki jo je opravil JWT Intelligence pravi, da se je srednji razred skrčil, prav tako pa so nam napovedi glede večanja revščine in brezposelnosti še vedno nenaklonjene. Kljub temu, da se bo posledično vse več blagovnih znamk odprlo za cenovno nadvse občutljive kupce bomo lahko priča tudi želji, da si kdaj tudi kaj privoščimo.

Obenem bo ekonomska stiska postala tudi priložnost. Iz nenehne brezposelnosti in nezadovoljstva, ki ga narekuje status quo, bo izšla nova podjetniška miselnost, ki jo bo omogočala tehnologija brez tradicionalnih vstopnih omejitev. Na področju zasebnosti se bomo soočali z novim trendom, ki smo ga poimenovali »Poroka ni pogoj«. Vse več žensk se za poroko odloča kasneje v življenju, z njo odlaša, oziroma jo v nekaterih primerih celo preloži za nedoločen čas; poroka je postala nekaj neobveznega.

JWT trendi za leto 2012 napovedujejo še: vključevanje socialnih problemov v poslovne modele podjetij namesto podeljevanja dobrodelnih zneskov; problematiko vpliva pridelovanja vedno večjih količin hrane na okolje; potrebo po vnovičnem uvajanju nepredvidljivosti, odkritij, navdiha in različnih pogledov v naše življenje; interaktivno naročanje in plačevanje jedi v restavracijah, dodatno informiranje o proizvodih na prodajnem mestu, interaktivne izložbe preko katerih boste lahko pregledovali ponudbo prodajnega mesta tudi, ko je to zaprto in druge storitve ter izkušnje, ki jih podpirajo interaktivne površine, občutljive na dotik, gibanje ali glas; spreminjanje percepcije staranja; in nenazadnje, tudi željo po fizičnih in otipljivih predmetih v nasprotju z njihovimi digitalnimi dvojniki.

Napovedi trendov so rezultat kvantitativne, kvalitativne in matapodatkovne raziskave, ki jo je izvedel oddelek JWT Intelligence, že 7. leto zapored.