Primeri dobre prakse
 

UMETNOST SHOPPER MARKETINGA - PUREX V
WALMARTU

Leta 2010 je želel Purex, ki velja za »value for money« znamko, lansirati svoj novi premium mehčalec v Wallmartu, kjer kupujejo izrazito cenovno občutljivi potrošniki. Lansiranje je za nameček potekalo v času recesije, ko je bila prodaja mehčalcev v upadanju.

Vseeno je Purex v začetku l. 2011 izvedel nepredstavljivo: lansiral je mehčalec s kristali, veliko dražji od vseh ostalih. Z marketinško strategijo, imenovano »Shock&awe«, je Purex istočasno uporabil 10 targetiranih marketinških orodij: izobraževalne spletne videe s stokovnjakinjami - mamami, promo komplet za blogerje, novi Facebook zavihek s promo kuponi, Wallmart e-pošto, bannerje na wallmart.com, posebno direktno pošto za kupce Wallmarta, na policah Wallmarta pa umestitev mehčalca Purex Crystals med premium konkurente, obešanke, označevalce ter interaktivni LCD display z videom o izdelku.

Z vsem tem je Purex na vseh točkah nakupnega procesa (doma, v trgovini in pred polico) ustvaril masivno zavedanje o prednostih kristalov pri pranju, 'zmotil' običajno prodajno rutino ter spodbudil kupce, da so dejansko preizkusili Purex Crystals. Uspešno lansiranje zelo dragega mehčalca v trgovini, kjer kupujejo cenovno občutljivi potrošniki, je direkten rezultat učinkovito izvedenega shopper marketinga.

Umetnost shopper marketinga - TESCO

Pri Tescu so se zaradi slabe prodaje pripravljene zamrznjene hrane odločili, da spremenijo obnašanje kupcev. Raziskava je pokazala, da kupci oddelek z zamrznjeno hrano vidijo kot »zamrznjeni prehod«: mrzel in dolgočasen prostor, kamor gredo na koncu, kupujejo targetirano (le izdelke, za katere so že odločeni), po oddelku pa se ne razgledujejo. Pri mnogih kupcih se je tudi izkazalo, da v bistvu imajo potrebo po teh izdelkih, a oddelek raje preskočijo.

Na podlagi teh uvidov se je Tesco odločil, da naredi oddelek prijetnejši in 'toplejši', izpostavi glavne teme v izdelčnih kategorijah, privabi kupce z izpostavitvijo prednosti zamrznjene hrane ter izdelke opremi s sprožilci nakupa.

Po preobrazbi oddelka se je odnos kupcev drastično spremenil – zdaj so oddelek zaznavali kot barvit in vabljiv, tu so želeli biti dlje časa, hrano pa so našli hitreje. Percepcija se je spremenila od prejšnjega »zamrznjenega prehoda« do zdajšnje zelo osebne »ulične tržnice«.

Prej

Potem