Prihodnost shopper marketinga
 

PRIHODNOST SHOPPER MARKETINGA

Ob hitrem razvoju in vedno večji penetraciji digitalnega v vsakdanje dejavnosti je mogoče napovedati vse večjo digitalizacijo nakupovalne izkušnje. Tu se bosta vse bolj zbliževala realni in virtualni svet ter postajala prepletena celota, ki bo na vsakem koraku optimizirala in prilagajala nakupno izkušnjo v realnem času. Pričakujemo lahko več digitalnih izložb, z družbenimi omrežji povezane razstavne police, obešalnike in oblačilnice, nakupovalne aplikacije, pametne nakupovalne vozičke ter še mnogo več.

Dunja in Gaja

Nakupovalne aplikacije in pametni nakupovalni vozički

Nakupovalna aplikacija Shopkick uporabnikom omogoča kar najbolj integrirano nakupovalno izkušnjo. Uporabniki aplikacijo aktivirajo ob vstopu v trgovino in ta jim pokaže več informacij o izdelku, ki si ga ogledujejo, najbolj priljubljene artikle, sorodne artikle, obveščeni pa so tudi o akcijskih ponudbah in nagradah zgolj za obisk nekaterih trgovin.

Voziček kinect

Nakupovalni centri, kot sta na primer brazilski P᷉ao de Açúcar in ameriški Whole Foods, že eksperimentirajo s pametnimi nakupovalnimi vozički, z vgrajenimi LCD zasloni, majhnimi računalniki, s senzorji in sistemom GPS. V Whole Foods lahko kupci na računalnik, vgrajen v voziček, naložijo nakupovalni seznam. Program lahko nato glede na uporabnikovo željo po določeni prehrani izloča problematične izdelke – na primer izdelek, ki vsebuje gluten. Voziček obenem avtomatično zabeleži izdelke, jih na nakupovalnem seznamu prečrta ter tako pomaga pri lažjem in hitrejšem nakupovanju.

Interaktivne izložbe

Nakupovalne izložbe lahko s pomočjo tehnologije na dotik postanejo prava interaktivna izkušnja. Z njimi je leta 2012 eksperimentiral Adidas: mimoidoči so si v izložbi lahko ogledali izdelke v naravni velikosti in jih preko svojega pametnega telefona položili v virtualno nakupovalno košarico, nato pa nakup nadaljevali preko spleta. Svojo izkušnjo so lahko delili preko družabnih omrežij medijev ali spletne pošte.

V Novi Zelandiji je trgovina z oblačili AS Colour v svojih izložbah uvedla virtualnega stilista, ki je mimoidočim svetoval pri oblačenju. Uporabnik se je tako postavil pred zaslon; program je ocenil njegov stilistični »nivo« in predlagal morebitne izboljšave - seveda ob nakupu v njihovi trgovini.


Digitalne oblačilnice

Marca l. 2014 je modna trgovina Ted Barker v sodelovanju s podjetjem Samsung UK in Zugara predstavilo digitalno oblačilnico Virtual Style Sense (VSS), s pomočjo katere bi obiskovalci v trgovinah lahko hitro in enostavno preizkusili ves nabor oblačil. Tehnologija ne le olajša nakupno odločitev stranke, temveč z redefinicijo nakupnega prostora ponudnikom izdelkov omogoča večjo ponudbo na manjši površini.

Digitalne oblačilnice

Družbena omrežja svetujejo

Aprila l. 2012 je brazilska veja znamke za oblačila C&A posodobila svoje obešalnike tako, da so ti prikazovali spletno všečnost izdelka. Obešalniki so imeli namreč vgrajen zaslon, ki je prikazoval število »všečkov« na Facebooku.

Modna trgovina Nordstorm je l. 2013 izdelke v svojih izložbah označila glede na njihovo priljubljenost na družabnem omrežju Pinterest. S tem so uporabili moč mnenja vrstnikov pri nakupni odločitvi na licu mesta, hkrati pa fizični nakup povezali z nadaljnjimi aktivnostmi na spletu.

Nordstrom

Vseprisotna trgovina

Podobnih primerov je še mnogo, vsi pa nakazujejo na sledeče dejstvo: najbolj uspešne rešitve bodo tiste, ki bodo kupcem olajšale nakup, jim pomagale pri odločitvah in na splošno napravile izkušnjo bolj prijetno. Nakupovanje bo postalo, vsaj za določene izdelke, tudi veliko bolj integrirano v življenja potrošnikov. Nakup bo namreč mogoč že med potjo (ali pa z domačega kavča) že z nekaj kliki ali dotiki. Kupčeva pot se bo še bolj krčila: potrebnih bo dosti manj korakov od razmišljanja o izdelku do dejanskega nakupa.

Tisti, ki bodo izpopolnili proces s pravim trenutkom stika s kupcem, dostopom do inovativne tehnologije, skupaj z učinkovito dobavo in do potrošnika prijaznim sistemom nakupovanja, bodo zmogli premagati cenovne pritiske, ki bodo vladali med skoraj vsemi trgovci.